Eveniment: 20220514 – Noaptea Muzeelor 2022

Noaptea Muzeelor

14 mai 2022

Muzeul de Artă Craiova

Palatul Jean Mihail

Muzeul de Artă Craiova propune publicului vizitator al Nopții Muzeelor, ediția 2022, o expoziție ce cuprinde lucrări de artă reprezentând mari personalități ale Craiovei de altădată. Atitudini, gesturi și priviri conturează chipuri ale oamenilor de seamă din lumea artistică, diplomatică și administrativ-juridică a orașului cu „cea mai aleasă și numeroasă boierime din țară”, așa cum menționează Nicolae Iorga la începutul secolului XX. Lucrări de sculptură, de grafică sau pictură înfățișează portrete precum cel al lui Nicolae Romanescu, primar al Craiovei la sfârșitul secolului al XIX-lea – începutul secolului XX, al lui Alexandru Aman, magistrat, mare filantrop al orașului și frate al pictorului Theodor Aman, al lui Ion Țuculescu, pictor, biolog și medic, alături de portrete ale altor personalități locale.

Cu ocazia evenimentului „Noaptea Muzeelor”, vom continua tradiția de colaborare cu studenții Facultății de Litere a Universității Craiova. Aceștia vor fi alături de echipa muzeului, în calitate de voluntari, pentru a prezenta vizitatorilor lucrările expuse. Studenții-voluntari vor vorbi despre viața și activitatea personalităților craiovene, interacționând cu publicul și folosind un limbaj accesibil, cu precădere tinerilor, într-o prezentare ce oglindește transpunerea plastică în operele de artă prezente în expoziție.

Expoziția „Personalități craiovene” readuce în atenția locuitorilor orașului portretele celor care au făcut ca în capitala Olteniei să se poată vorbi de o reală viață artistică, economică și juridică.