Eveniment: 20210219 – Ziua Națională „Constantin Brâncuși” – 2021

Ziua Națională „Constantin Brâncuși” 2021

19 februarie 2021

Muzeul de Artă Craiova

Palatul Jean Mihail

Cu prilejul Zilei Naționale „Constantin Brâncuși”, vă invităm la o întâlnire cu lucrările marelui sculptor român de la Muzeul de Artă Craiova: Orgoliu, Cap de copil, Tors (Coapsa), Sărutul și Domnișoara Pogany, alături de un scaun colțar (piesă artizanală realizată în adolescență), Ecorșeul și Vitelius. Totodată, veți avea ocazia să urmăriți două înregistrări recente, cuprinzând informații inedite despre sculptor și opera sa, cu cercetătoarea Doina Lemny, realizate la inițiativa I.C.R. Istanbul și I.C.R. Bruxelles pentru publicul din străinătate. Cu această ocazie accesul în muzeu este gratuit, programul de vizitare fiind între orele 10:00 – 17:00 (ultima intrare la ora 16:30).

Palatul Jean Mihail a găzduit pentru prima oară opere de Brâncuși, în 1943, cu ocazia unei expoziții de anvergură intitulate „Săptămâna Olteniei”. Ulterior, după ce palatul a devenit muzeu de artă (1954), acesta s-a numărat primele instituții muzeale din lume care dețineau colecții de opere brâncușiene. Încă din 1965, două dintre sălile sale au fost special amenajate sub denumirea de „Cabinetul Brâncuși”, iar în prezent sunt în curs de definitivare lucrările la un nou spațiu expozițional dedicat lui Constantin Brâncuși, realizat după planurile arhitectului Dorin Ștefan.

Din anul 2015, în conformitate cu Legea 305/2015, data de 19 februarie a fost declarată Ziua Națională „Constantin Brâncuși”.

Vă așteptăm!