Eveniment: 20200305 – Donația Marlene și Nicolae Marinescu

Donația Marlene și Nicolae Marinescu

05.02.2020 – 05.04.2020 

Muzeul de Artă Craiova

Palatul Jean Mihail

Muzeul de Artă Craiova vă invită joi, 5 martie 2020, ora 17: 00, la vernisajul expoziției Donația Marlene și Nicolae Marinescu.

Expoziția prezintă un număr de 40 de lucrări ale unor autori reprezentativi pentru arta românească postbelică precum: Ștefan Câlția, Spiru Chintilă, Sorin Ilfoveanu, Constantin Piliuță, Sabina Negulescu Florian și Neculai Gh. Iorga.

Marlene și Nicolae Marinescu, un cuplu de colecționari români stabiliți la Frankfurt, au reușit să creeze o legătură bine consolidată în timp cu publicul german interesat de artă, în dorința de a-l pune în contact cu arta românească.

Încă din anii ’60, pe când erau tineri absolvenți, au visat să aibă propria colecție fiind profund impresionați de colecțiile Zambaccian, Dona, Weinberg ș.a. Primele lucrări, trei naturi statice semnate Spiru Chintilă, au fost achiziționate înainte de 1969, anul în care au părăsit România, însă interesul pentru arta românească s-a manifestat în mod constant și după emigrare. În perioada de până în 1977, când, din motive politice, nu au putut reveni în țară, au achiziționat lucrări din expozițiile artiștilor români organizate în Germania. După 1977, și mai ales după căderea regimului comunist, în 1989, călătoriile la București erau dedicate în mod special vizitării expozițiilor și atelierelor de artiști. Atunci i-au cunoscut pe Constantin Piliuță, Neculai Iorga și Sabina Negulescu Florian- sora marelui regizor de la Hollywood, Jean Negulescu.

În perioada 2014-2020, odată cu apariția licitațiilor on-line în România, colecția Marinescu s-a îmbogățit cu noi lucrări de Ștefan Câlția, Constantin Piliuță și Sorin Ilfoveanu. Ultimul tablou al colecției este semnat Constantin Piliuță și a fost achiziționat în luna februarie a acestui an.

În anul 2016, Marlene și Nicolae Marinescu au decis că viitorul propriei colecții, constituită în mai bine de 50 de ani, este la un muzeu din România. Astfel lucrările semnate de nume binecunoscute în artă românească, pot fi văzute acum la Muzeul de Artă Craiova, orașul natal al domnului Marinescu. Într-un gest deosebit de generos, colecția va fi donată muzeului și astfel va reflecta în timp preocupările susținute pentru artă ale celor doi soți.

 Expoziția „Donația Marlene și Nicolae Marinescu” va putea fi vizitată în perioada 5 martie – 5 aprilie 2020, în sălile de la parterul Palatului Jean Mihai, de marți până duminică, orele 10:00- 17:00. În prima zi de marți a fiecărei luni accesul publicului este gratuit.