Eveniment: 20190927 – Sergiu Matiș – Extinction Room (Hopeless.)

Sergiu Matiș – Extinction Room (Hopeless.)

27.09.2019

Muzeul de Artă Craiova

Palatul Jean Mihail

Muzeul de Artă Craiova vă invită vineri 27 septembrie 2019, orele 15:00- 17:00 să experimentați Extinction Room (Hopeless.) – instalație audio performativă semnată de artistul Sergiu Matiș.

Extinction Room (Hopeless.) este parte din evenimentele speciale ale expoziției BRÂNCUȘI- SUBLIMAREA FORMEI (curator Doina Lemny), deschisă în perioada 1 octombrie 2019 – 2 februarie 2020 la BOZAR Bruxelles, în cadrul Europalia-România. 

Evenimentul este prezentat în premieră la Craiova, după ce acesta a avut premiera națională la eXplore festival #14 – Bucharest International Contemporary Dance and Performance Festival , 20 – 21 septembrie 2019, la WASP Working Art Space and Production, urmată de o prezentare în cadrul Festivalului de Teatru de la Piatra Neamț – 24 septembrie 2019.

Alcătuită din înregistrări sonore ale unor specii de păsări dispărute sau pe cale de dispariție, lucrarea Extinction Room (Hopeless.) explorează ideea de natură în societatea occidentală și reprezentarea acesteia în produse artistice și culturale, într-un moment în care specialiștii de mediu ne-au dat permisiunea de a ne panica.

Publicul va fi ghidat printr-un peisaj sonor dezvoltat în colaborare cu compozitoarea AGF (aka Antye Greie). Protagoniștii vor povesti cum aceste specii au dispărut, în timp ce ascultăm chemările, strigătele și cântecele lor din difuzoarele care atârnă în spațiu ca niște cuști. Narațiunile despre dispariția păsărilor se vor împleti cu miturile, legendele și tradițiile despre ele. Cântece și dansuri folclorice vor fi reamintite și reanimate. Încărcătura emoțională va fi augmentată de performeri, care îi vor îndruma pe vizitatori prin aceste experiențe traumatizante.

Primul stadiu din Extinction Room (Hopeless.) a fost prezentat în iunie 2019 la Art Radionica Lazareti, în Dubrovnik. Lucrarea va fi ulterior prezentată în septembrie 2020, la Berlin, în cadrul Tanznacht.

Sunetele păsărilor sunt utilizate prin amabilitatea Bibliotecii Macaulay din cadrul Laboratorului de Ornitologie Cornell și a Fundației Xeno-canto.

Sergiu Matiș este coregraf născut în Cluj-Napoca, România, în 1981. Locuiește și lucrează în prezent în Berlin, Germania. Practica lui – „visible thinking body” -, o metodă de a gândi corpul în mișcare, este la baza spectacolelor sale. Contaminat cu tehnica baletului la o vârstă fragedă în România proaspăt post-comunistă, Sergiu caută acum o nouă virtuozitate. Influențat de diferite tehnologii, revizitează diferite fragmente din istorie, navigând arhivele – atât personale, cât și cele aparținând istoriei dansului occidental. Scrie texte performative pentru spectacolele sale, coregrafiind semnificații și idei, flirtând în același timp cu poezia și teoria, la care adaugă o mică doză de obscenitate viscerală și zgomote groovy. Vocea dansează la fel de mult ca și corpul într-un spectacol de Sergiu Matiș.

Parteneri : Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti, Teatrul Tineretului Piatra Neamț, Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Muzeul Național de Geologie – Institutul Geologic al României, Muzeul de Artă Craiova

Parteneri media : Radio România Cultural, Modernism, Revista ARTA, Revista Zeppelin, FEEDER, IQads, România Pozitivă