Eveniment: 20180419 – La Catedră cu Aman

La Catedră cu Aman

19.04.2018 – 20.05.2018

Curator: Călin Stegerean

Muzeul de Artă Craiova

Palatul Jean Mihail

Muzeul de Artă Craiova și Universitatea Națională de Arte București vă invită să participați la două evenimente conexe dedicate Centenarului Marii Uniri, parte din programul parteneriatului încheiat între cele două instituții de cultură: joi 19 aprilie, 2018, ora 18, va avea loc vernisajul expoziției „La catedră cu Aman” ( curator Călin Stegerean) iar vineri, 20 aprilie, ora 17, prof. univ. dr. Ruxandra Demetrescu va susține conferința cu titlul „Modernitatea lui Theodor Aman”. 

Expoziția „La catedră cu Aman” relevă calitatea artei de a reflecta epoca în care a fost creată și propune un dialog între lucrările de grafică ale lui Theodor Aman, întemeietorului Școlii Naționale de Belle-Arte București și lucrările actualei generații de profesori ai Departamentului Grafică de la Universitatea Națională de Arte din București: Nicolae Aurel Alexi, Carmen Apetrei, Anca Boeriu, Oana Bordeanu, Ioana Ciocan, Anca Laura Coller, Andrei Ciubotaru, Ovidiu Croitoru, Carla Duschka, Eugen Alexandru Gustea, Felicia Ionescu, Stela Lie, Mihai Mănescu, Adrian Medeleanu, Călin Stegerean, Cristian Țârdel, Daniela Vasiliu.

Lucrările lui Theodor Aman – care a fost elev al Școlii Centrale din Craiova – aflate în colecția Muzeului de Artă din aceeași localitate, oferă o imagine a societății României din secolul al XIX–lea prin intermediul unor gravuri, desene în tuș sau guașă și acuarele care reprezintă chipuri ale oamenilor simpli, scene din viața acestora dar și scene surprinse în saloanele aristocrației sau personaje istorice ale vremii cum sunt Tudor Vladimirescu sau Ion Heliade Rădulescu.

Lucrările actualei generații de profesori ai Departamentului Grafică surprind epoca contemporană în complexitatea ei, cu viziuni personale exprimate prin vocabulare plastice și tehnici artistice dintre cele mai diverse.

Expuse împreună, acestea oferă nu numai o imagine a schimbărilor din societate la o distanță de peste o sută de ani, dar și a evoluțiilor la nivelul viziunii artistice și a tehnicilor grafice. Totodată, ele reflectă ceea ce în procesul didactic se transmite de la o generație la alta și reprezintă parte din corpul tradiției culturale și a identității naționale.

Complementară expoziției, conferința pe care o va susține prof. univ. dr Ruxandra Demetrescu, rector al Universității Naționale de Arte București în perioada 2006-2012, va pune în evidență contribuția lui Theodor Aman la parcursul către modernitate a artei din țara noastră.

Expoziția „La catedră cu Aman” poate fi vizitată în perioada 19 aprilie- 20 mai 2018, marți- duminică, orele 10- 17.