Eveniment: 20161020 – Virgilius Moldovan – Hipercarne

Virgilius Moldovan – Hipercarne

20.10.2016 – 01.12.2016

Curator: Laura Tiparu

Muzeul de Artă Craiova

Palatul Jean Mihail

Joi, 20 octombrie, 2016, la ora 18.00, Muzeul de Artă Craiova vă invită la vernisajul expoziției de sculptură, Hipercarne, a artistului de origine română, Virgilius Moldovan.

Născut la Brașov în 1955, studiază sculptura în cadrul Academiei de Arte „Ion Andreescu”, din Cluj, la clasa sculptorului Kos Andras. În 1986 părăsește România, pentru a se stabili și lucra la Viena. A expus, începând din 1995, aproape pretutindeni în lume, în expoziții de grup și solo, în galerii, târguri de artă și diverse bienale, câștigând premii importante, printre care Medalia de Aur pentru sculptură, la Bienala Internațională de Artă de la Florența (1999). Lucrările sale revin în România după anul 2000, mai precis în 2003, cu prilejul unor expoziții organizate la Muzeele de Artă din Cluj și Brașov, iar anul acesta, ajung pentru prima oară la Craiova.

Moldovan sculptează preponderent, dar nu exclusiv, figuri și trupuri umane, într-o manieră aparent hiperrealistă. Cel mai adesea, ele sunt supradimensionate și impresionează datorită unei meticuloase concentrări asupra detaliului anatomic, exhibat cu o sinceritate cinică și dureroasă. Prin intermediul materialului – silicon – și a unei combinații de rășini, preparată după o formulă proprie, reușește să reproducă cu acuratețe culoarea, consistența și aspectul cărnii omenești. Surprinse în ipostaze aproape grotești, personajele sale sunt nuduri dezumanizate. Spre deosebire de modelul nudității sculpturale antice, ce zeifica omul, Moldovan, se folosește de monumentalitate pentru a accentua caracterul subuman al propriilor personaje.

Virgilius Moldovan produce un nou tip de artă ostilă, dar nu una a formei colțuroase, descărnate, violentă fizic (gen punk – ce ura, alături de convenție, consumerismul și excesul, și-și direcționa atacul spre exponenții acestora), ci a formei onctuase – violentă metafizic – ce reflectă tocirea percepției sensibile și a energiei, printr-un fel sau altul de exces (perfect reprezentabilă ca un exces alimentar), sau prin abandonul reacției critice.

Muzeul de Artă Craiova, folosește în expunere personajele sculptorului pentru descoperi semnificația și impactul unui nou tip de materie, specific unei perioade de decadență a civilizației: hipercarnea. Aceasta, fiind născută din indiferența abulică a unei creaturi care, după pierderea spiritualității, a pierdut complet și controlul asupra propriei biologii, nu e de natură să ne placă, pentru că nu ne flatează.

Expoziția va fi deschisă în perioada 20 octombrie – 1 decembrie 2016 și e inclusă în circuitul de vizitare al muzeului (marți – duminică, între orele 10.00 – 17.00).

Muzica: Nick Cave – Leonard Cohen’s Suzanne, sursa: YouTube
Muzica: Pa-pa-pageno (Die Zauberflöte) – Nicholas McGegan – The Orchestra of the Royal Opera House, Covent Garden · Wolfgang Amadeus Mozart, sursa: YouTube