Eveniment: 20160601 – Mihail Trifan – Pictură și obiect

Mihail Trifan – Pictură și obiect

01.06.2016 – 22.07.2016

Curatori: Cătălin Davidescu, Claudia Mandi

Muzeul de Artă Craiova

Palatul Jean Mihail

Miercuri, 1 iunie 2016, Muzeul de Artă Craiova va fi locul în care Mihail Trifan își serbează cea de-a 70-a aniversare printr-o expoziție de anvergură. În spiritul celui sărbătorit, invitația de a participa la acest eveniment este extinsă tuturor celor care îl cunosc, sau nu-l cunosc, celor care îi admiră opera, sau trăiesc o repetată surpriză, ori de câte ori Miki se pune în scenă.

Figură iconică a mai multor generații de artiști, pe care i-a avut avut elevi la Liceul de Artă din Craiova, unde a fost profesor de la absolvirea Universității de Arte București și până la pensionare, Mihail Trifan a reprezentat, pe parcursul a 50 de ani de activitate, fervoarea inepuizabilă a experimentului cu materia picturală. Aceasta s-a concretizat în desfășurări vizuale epopeice, cel mai adesea dionisiace, în care linia și culoarea își folosesc substanța creatoare pentru a alcătui o narațiune extrem de personală și puternică, (uneori) ludică, dar (mereu) vie, despre realitate.

Expoziția își propune, într-un efort ambițios al curatorilor, să recupereze integral identitatea artistică a creatorului, deși acest lucru a presupus pe alocuri dificultăți insurmontabile. Prima ar fi aceea că, de-a lungul vremii, multe dintre lucrări au fost risipite cu o ingenuă generozitate de către autor, iar a doua se află în directă legătură cu natura proteică a creatorului, ce împrumută această substanță și artei sale: ca orice neobosit căutător de forme, condus de instinctul descoperirii, Trifan nu pare îndrăgostit de opera finită, ci mai ales de momentul plămădirii ei.

Expunerea de la Muzeul de Artă Craiova reunește aproximativ 80 de pânze și obiecte realizate între 1973 și 2016, și poate fi văzută în perioada 1 iunie – 22 iulie 2016. Aceasta oferă vizitatorilor prilejul de a cunoaște numeroasele vârste artistice ale lui Mihail Trifan, garantând astfel o experiență fascinantă: explorarea unui univers care, dincolo de valoarea sa estetică, se supune și se călăuzește după legi proprii, ce intră adesea în conflict cu cele ce alcătuiesc zona noastră de confort.

Vă așteptăm la vernisaj miercuri, 1 iunie, la ora 18.00, pentru a descoperi pe cont propriu ce efect va avea contactul cu lumea lui Miki Trifan, însoțind invitația cu o promisiune: mai mult decât orice, nu vă veți plictisi!