Eveniment: 20151103 – Dealuri și cîmpii. Ion Țuculescu și Horia Bernea – antropogeografii atavice

sdfsf

Dealuri și cîmpii. Ion Țuculescu și Horia Bernea – antropogeografii atavice

03.11.2015 – 06.03.2016

Curator: Erwin Kessler

Muzeul de Artă Craiova

Palatul Jean Mihail

Când spunem Țuculescu ne vin în minte ”ochii” hipnotici din tablourile sale, culoarea puternică și tușele groase. Când spunem Bernea, ne gândim la ”Dealuri”, la un tip de metafizică, la contemplare.

De ce sunt așezați împreună? De ce avem lucrări realizate în intervalul anilor 1960-1970? Pentru că această expoziție își propune să identifice felul în care realitatea politică a epocii se impunea sau, dimpotrivă, era ”păcălită” în operele artiștilor reprezentativi. 

Dealuri și cîmpii. Ion Țuculescu și Horia Bernea la Muzeul de Artă Craiova. 

Marți, 3 noiembrie, ora 18.00, la Muzeul de Artă Craiova, Palatul Jean Mihail, Calea Unirii nr. 15, are loc vernisajul expoziției ”Dealuri și cîmpii. Ion Țuculescu și Horia Bernea – antropogeografii atavice”, curator Erwin Kessler. 

În cadrul vernisajului este lansat volumul omonim semnat de Erwin Kessler, cu o postfață de Cătălin Davidescu. Volumul a apărut la Editura Vellant.

Evenimentul este organizat de Fundația MARe (Muzeul de Artă Recentă) și de Muzeul de Artă Craiova (MAC).

La vernisaj și la lansare vorbesc Erwin Kessler, curator, (MARe), Emilian Ștefârță (managerul MAC), Mihaela Velea (MAC) și Cătălin Davidescu.

Expoziția își propune să arate cum tema peisajului devine un mijloc de descifrare a modului în care propaganda anilor 1960-1970 putea fi atât acceptată cât și sabotată de către artiști.

”Peisajul”, ca temă, se înscria pe de o parte în ”patrimoniul” propagandistic al Partidului, susținea discursul naționalist de tipul ”Cântarea României”, dar pe de altă parte exprima și un tip de naționalism care preceda (și sfida!) comunismul, insinuând spiritualitatea religioasă, amendată atât de dramatic în epocă.

Se urmărește, așadar, observarea artiștilor în contextul ideologic al epocii în care au creat și nu într-o cheie idealizată, pur estetică. ”Dialogul” sau, mai degrabă ”dialectica” propusă în această expoziție prin așezarea alături, ori – după caz – în opoziție, a celor doi artiști are ca scop atât urmărirea temei peisajului (politic) prin intermediul lui Țuculescu și a lui Bernea, cât și observarea felului în care cei doi au ”atacat” tema. ”Temă” care, după cum se știe, reflectă tensiuni și contradicții prezente și astăzi.

Potrivit lui Erwin Kessler, curatorul expoziției, ”Dealuri și cîmpii este preponderent despre peisaj – anume despre peisajele din jurul anilor 1960-1970, semnate de pictorii Ion Țuculescu și Horia Bernea. Nu e despre orice formă de relief, despre munți, mări, fluvii sau peșteri, nu e despre o grupare artistică și nici despre un eveniment anume, bine demarcat. (…) Ion Țuculescu și Horia Bernea sînt plasați aici în contextul istoric, politic, cultural și epistemologic al acelei perioade, pentru a vedea cum „peisajul” a devenit un motiv simbolic încărcat ideologic, spiritual și  existențial. Întotdeauna, fie că este vorba despre opera lui Ion Țuculescu sau de opera lui Horia Bernea, lucrările acestora au fost abstrase din istoria propriu-zisă și plasate exclusiv în istoria artei, studiate în mediul de laborator al „autonomiei esteticului”, de pe poziții aseptice politic, fără comunicare cu lumea exterioară, fără a fi influențate de aceasta și fără a o influența pe aceasta. (…) Miza acestei întreprinderi este una provocatoare și totodată ingrată: aceea de a decoperta și de a etala un moment-cheie din articularea noii retorici vizuale româniste, în jurul anului 1965, care -distilată și rafinată- s-a perpetuat pînă tîrziu în anii 2000….”

În volumul omonim lansat cu ocazia vernisajului regăsim temele naționalismului, ale patriotismului și ale folclorului, ale spiritualității și ale comunismului, felul în care acestea sunt reprezentate și redate în ”totemul” dealurilor lui Bernea sau în cîmpurile de ”ochi” ai lui Țuculescu. 

În expoziție vor fi prezentate pentru prima oară în această formulă 20 de tablouri semnate de Ion Țuculescu (3 din patrimoniul MARe și 17 din patrimoniul MAC) și 15 tablouri de Horia Bernea (din patrimoniul MARe). Alături de ele, și într-o legătură asumată, vor fi prezentate trei covoare tradiționale din colecția privată a lui Ion Țuculescu, aflate astăzi în patrimoniul Muzeului de Artă Craiova.