Mircea Roman - Trama rama Drama

15.04.2016 - 26.05.2016

Curatori: Laura Tiparu, Mihaela Velea

Muzeul de Artă Craiova

Palatul Jean Mihail

Câștigător, în 1992, al celui mai important premiu pentru sculptură din lume, Marele Premiu al Trienalei de la Osaka și al altor premii cu rezonanță internațională, Mircea Roman va fi prezent în Craiova între 15 aprilie și 26 mai 2016, când Muzeul de Artă îi va organiza expoziția cu titlul Trama rama Drama. Parcurgând, cu ajutorul lucrărilor din expunere, mai multe etape ale creației artistului, expoziția se dorește o modalitate de a face cunoștință cu una dintre paradigmele sculpturii românești de valoare care, aflându-se în descendența lui Constantin Brâncuși și Paul Neagu, este, în aceeași măsură, contemporană și atemporală.

La Muzeul de Artă Craiova, expoziția Trama rama Drama va spune povestea unor personaje plămădite din bucățele de lemn, fiecare dintre ele reprezentând un fel de hartă (uneori) antropomorfă a micilor și marilor lupte, suferințe, încercări și îndoieli care, în viziunea lui Mircea Roman, străbat ca o rețea hidrografică sufletul uman, reconstruindu-l din petice, cusute cu ață roșie.

Titlul expoziției surprinde, în consonanță cu opera sculptorului, posibilele etape ale perceperii acesteia: un teatru de luptă, un fir călăuzitor al evenimentelor - un cadru ce singularizează și potențează mesajul estetic – precum și sentimentul ce străbate toate cele trei instanțe ce determină existența operei: autorul, obiectul privit și privitorul.

Ancorat în realitate, atât prin ceea ce consideră că ar trebui să fie misiunea artei în contemporaneitate (lucru dovedit deplin mai ales prin proiectele de anvergură Omul-barcă – sculptură ambientală, amplasată temporar, în 2000, pe unul dintre pontoanele Tamisei și Dezorient Expres – instalație expusă în 2006 în curtea Muzeului Țăranului Român) cât și ca formă de expresie, Mircea Roman creează călăuzit de un instinct sigur, portrete ale unui om recent pe cale de dispariție. Unul în care există conflictual încăpățânarea sănătoasă a unei tradiții încă pline de sevă și deruta dezagregantă, provocată de o lume ieșită din țâțâni.

Expoziția este însoțită de un catalog care, fără a limita posibilitățile de interpretare ale creației sculptorului, oferă vizitatorilor muzeului posibilitatea de a face cunoștință cu artistul însuși și cu opera sa, punctându-i temele importante.

Lucrările lui Mircea Roman sunt prezente în colecții muzeale și private din toată lumea. În ultimii ani, cota artistului s-a consolidat pe piața de artă din România, în urma unor tranzacții-record pentru un artist contemporan, care l-au situat, în 2007, într-un Top 10 al celor mai bine vânduți artiști români, alături de Grigorescu, Tonitza, Aman și Petrașcu.

Vernisajul expoziției Trama rama Drama va avea loc pe 15 aprilie 2016, orele 18.00, la Muzeul de Artă Craiova, Calea Unirii, nr. 15