NeXus: Fuziuni deschise

Experimente în alb și negru – live performance Neville Gabie

22 septembrie 2016, ora 19:00

Muzeul de Artă Craiova

 

Neville Gabie a studiat sculptura la Royal College of Art din Londra între 1986/88, fiind interesat de tânăr de Brâncuși, procesul de esențializare a formei și exploatarea energiilor conținute în materie. În 1982, încercând să afle mai mult despre ansamblul de la Târgu Jiu, i-a scris lui Paul Neagu. Acesta i-a răspuns frust: „dacă într-adevăr vrei să înțelegi, cel mai bine mergi să îl vezi”. Călătoria în România comunistă a fost un șoc, dar lucrările lui Brâncuși au avut un impact decisiv, în mod special relația cu specificitatea locului și modul în care Brâncuși a imaginat și integrat experiența publicului în spațiul și interspațiile lucrărilor.

În următorii 25 de ani, practica lui Gabie, incluzând performance, video, intervenții, fotografie, obiect, instalație și carte s-a dezvoltat în conjuncție directă cu procesele proprii fiecărui loc și fiecărei situații, de cele mai multe ori în colaborare cu comunitățile respective sau cu alți artiști, scriitori, muzicieni și oameni de știință. Gabie a creat proiecte duraționale și participative ca artist în rezidență în Parcul Olimpic din Londra, pe durata construcției acestuia între 2010/12; la Stația de cercetare Halley din Antarctica împreună cu echipa British Antarctic Survey; pe șantierul Cabot Circus din Bristol, unde a creat un concert coral, o carte de rețete culinare împreună cu muncitorii de naționalități diverse și o serie de colaborări cu artiști internaționali, printre care și Dan Perjvoschi; și în Liverpool, într-un bloc turn brutalist, ce a fost demolat prin implozie controlată.

Seria de performance-uri „Experimente în alb și negru” a fost creată pe durata unei rezidențe de un an la Cabot Institute, Bristol University, fiind o investigație a impactului crizei climatice a secolului 21, în care artistul a lucrat cu trei materii organice: petrol, gheață și cretă. În expoziția NeXus, Neville Gabie este prezent cu documentația video a performance-ului cu gheață, filmat în Africa de Sud, iar pe 22 septembrie va performa live experimentul cu cretă  - o confruntare a naturii umane cu natura, o acțiune de reevaluare a esențelor în Antropocen și postumanism.

Performance-ul va dura aproximativ 30 - 40min.