Nexus - Fuziuni deschise

19.08.2016 - 09.10.2016

Curator: Simona Nastac

Muzeul de Artă Craiova

Palatul Jean Mihail

Muzeul de Artă Craiova în colaborare cu Fundația Interart TRIADE, Paul Neagu Estate România și cu sprijinul Galeriei Jecza Timișoara anunță deschiderea oficială a expoziției NEXUS: Fuziuni deschise - curator Simona Nastac, care va avea loc joi 18 august 2016, ora 19:00, în sălile de la parterul Palatului Jean Mihail. Proiectul se individualizează ca unul dintre cele mai elocvente evenimente culturale legate de anul Brâncuși, readucând în discuție influența ideilor lui Brâncuși asupra artei lui Paul Neagu (1938 - 2004). Totodată este urmărită amprenta sensibilității creative a lui Paul Neagu asupra noii generații de sculptori britanici a anilor 1980, care i-au fost studenți în Londra, printre cei mai notabili Anish Kapoor, Antony Gormley și Tony Cragg.

Într-o abordare exploratorie, această expoziție dorește să ofere un spațiu al „fuziunii deschise” (titlul unei serii de lucrări începute de Neagu în anii 1978/80), în care aceste interferențe devin posibile, însăși creația lui Neagu devenind generatorul de subiecte și catalizatorul unor noi configurații și energii, hyphen-ul dintre surse care i-au marcat căutările, practici pe care le-a influențat și discursuri cu care s-a intersectat, în viață și postum.

Nexus examinează conexiunile existente, potențiale și emergente generate de aceste prezențe, cu focus pe câteva concepte relevante pentru practica tuturor artiștilor participanți: esențializarea și trans-figurarea formei sculpturale; nomadismul sculpturii moderne; intensități și temporalități diferite ale materiei și spațiului; mobilitate, procesualitate, tranziență și limită; virtualități actualizate deopotrivă în materia activă, în constituirea reciprocă a subiectivităților și în construcția istoriei sociale și culturale; complicitatea dintre performance și repetiție; metamorfoza materiei în acțiune și a acțiunii în materie și text.

Expoziția se configurează în jurul unei piese-reper în istoria artei moderne: Sărutul de Constantin Brâncuși din colecția Muzeului de Artă Craiova și va prezenta peste 50 de lucrări Paul Neagu din colecții private din România ori Colecția Muzeului de Artă Timișoara. Totodată sunt aduse, în premieră națională, nume de prestigiu în arta contemporană de nivel internațional precum: Tony Cragg, Marianne Eigenheer, Neville Gabie, Anish Kapoor, Nigel Rolfe alături de Vlad Nancă și Nona Inescu. La vernisajul expoziției Nigel Rolfe, Vlad Nancă și Nona Inescu vor susține performance-uri live, urmând ca Neville Gabie să prezinte un performance în data de 22 septembrie a.c.

Proiectul va fi însoțit de un catalog consistent care va documenta întrega expoziție de la Craiova, si care va fi lansat în luna septembrie a.c . 

NEXUS: Fuziuni deschise poate fi văzută în perioada 19 august- 9 octobrie 2016, în fiecare zi de marți până duminică între orele 10- 17. Mai multe informații pe www.muzeuldeartacraiova.ro și triade.ro.

Paul Neagu a absolvit Academia de Arte din București în 1965, iar din 1970 s-a stabilit la Londra, după ce autorităţile comuniste i-au anulat un premiu pentru cercetare artistică. În 1975 a susținut prima expoziţie personală la Muzeul de Artă Modernă din Oxford, curatoriată de Nicholas Serota. Creaţia lui Neagu cuprinde performance, sculptură, desen, pictură, grafică, body art şi poezie, cercetarea sa fiind centrată pe interesul pentru materie, senzorial, amprentă și prezență in absentia, noțiunea de antropocosmos și conceptul de artă generativă, multiplicitate, dinamism, identitate fluidă.  

Tony Cragg (Wuppertal) a studiat cu Paul Neagu la Royal College of Art între 1973/76. În 1988 a câștigat prestigiosul premiu Turner și este unul dintre cei mai apreciați sculptori britanici, cu peste 40 de ani de activitate expozițională și didactică. Lucrările sale sugerează o înțelegere taxonomică a lumii și a formei ca desfășurare în timp, derivată din fizica particulelor elementare și a interacțiunilor nucleare, similară gândirii lui Neagu.  

Marianne Eigenheer (Basel/Londra) a studiat pianul, istoria artei, antropologie și psihologie, și a început să deseneze și picteze în anii '70. În 2009 a curatoriat o expoziție Paul Neagu la Institutul Cultural Român din Londra, iar ulterior a început un proiect mai amplu de cercetare aflat în desfășurare. Afinitatea dintre cei doi artiști se regăsește în interesul pentru mișcare și pentru dinamica proceselor de gândire și imaginație, precum și în aspectele spațiale și temporale ce le condiționează.  

Neville Gabie (Londra) a studiat sculptura la Royal College of Art între 1986/88, fiind de tânăr interesat de Brâncuși, esențializarea formei sculpturale și exploatarea energiilor conținute în materie. Lucrările lui Brâncuși au avut un impact decisiv asupra acestuia, prin modul în care acesta a imaginat experiența publicului în spațiul lucrărilor. În următorii 25 de ani, practica lui Gabie s-a dezvoltat în conjuncție organică cu procesele specifice fiecărui loc și fiecărei situații, deseori în colaborare cu comunitățile respective sau cu alți artiști și oameni de știință.  

Anish Kapoor (Londra) a studiat cu Neagu la Hornsey College of Art între 1973/76, a fost unul dintre prietenii buni ai artistului până la moartea sa în 2004, iar misticismul și ezoterismul artei lui Neagu au avut o influență decisivă asupra sa. Unul dintre cei mai originali artiști ai generației sale, Kapoor a primit Turner Prize în 1991. Lucrările sale privilegiază experiența imersivă a dizlocării spațiale, a vidului ca potențialitate și câmp de forțe irezistibile, în care materia devine imaterie, finitul se deschide către infinit, iar privitorul este direct angajat în procesele de cogniție prin care intelectul construiește realitatea.  

Vlad Nancă și Nona Inescu (București) lucrează ca artiști individuali, cu practici interdisciplinare incluzând fotografie, instalație, sculptură, obiect, carte și artă digitală. În 2009, Nancă a lucrat la un proiect de cercetare a artei lui Neagu și, împreună cu Inescu, au realizat un performance în Londra, inspirat din poetica și estetica Hyphen-ului, cu titlu omonim.  

Nigel Rolfe (Dublin) este o figură iconică a artei performance încă din 1974, cu contribuții semnificative pentru istoria genului atât ca artist, cât și în calitate de curator, activist și teoretician. Practica sa este un angajament politic, vital, de sondare a injustițiilor sociale cu propriul corp, devenit simultan instrument și loc al rezistenței. Artistul lucrează totodată cu fotografie, video și sunet, forme capabile să disemineze mesajul politic și să angajeze a audiență mai largă, dincolo de timpul și spațiul specifice acțiunii live.  

Simona Nastac este curator și critic de artă, în prezent stabilită la Londra. A studiat Istoria și Teoria Artei la București și are un Master în Creative Curating Contemporary Art la Goldsmiths College, Londra. A curatoriat expoziții și evenimente live la Londra, New York, Seul, Praga, Sankt Petersburg, Cluj și București, și a publicat peste 100 de articole în presa românească și internațională de specialitate. Între 2006 - 2013 a coordonat programele de arte vizuale, literatură, rezidență artistică, arhitectură și design la ICR Londra.