DARIE DUP - LOREM IPSUM

18.09.2020 – 01.11.2020 

Curator: Horea Avram

Muzeul de Artă Craiova

Palatul Jean Mihail

Muzeul de Artă Craiova vă invită să vizitați, în perioada 18 septembrie - 1 noiembrie 2020, expoziția Lorem ipsum, aparținând artistului Darie Dup și curatoriată de Horea Avram.

Lorem ipsum este textul standard utilizat pentru a simula porțiunile de text în procesul de elaborare a designului unei tipărituri sau a unui site web. Deși în aparență, pare a fi lipsit de sens, este, de fapt, o versiune trunchiată pentru dolorem ipsum, adică „durerea în sine”.

Expoziția lui Darie Dup pleacă de la această sintagmă însă, în acest caz, genericul Lorem ipsum reflectă nu atât neutralitatea, cât mai degrabă versatilitatea și diversitatea discursului, a „designului” expozițional (mai exact, a conceperii, nu neapărat a amenajării ei). Este concepută ca un parcurs fragmentar ce adună laolaltă preocupările importante ale artistului din ultimii ani, surprinzătoare prin varietatea, semnificația și gesticulația lor, dar care poartă o notă personală puternică, bine conturată, a artistului matur, dar mereu pus pe căutări de idei şi înnoiri de limbaj.

Regăsim în această expoziție sculptură, obiect, pictură, print digital, instalație sonoră, într-o asortare de teme și abordări unde recursul la mesajul cu încărcătură etică se suprapune peste preocuparea aparent pur estetică pentru culoare și texturi. Demersul său se revendică, deci, de la un soi de idealism pragmatic, se poate spune, dar care nu impune principii, care nu transmite povești, ci care indică prezențe și umple goluri, propune scheme și soluții de rezolvare formală, nu mult diferit față de textul-substitut latinesc. Plus, desigur, miza conceptuală – inteligentă, profundă, actuală – cu racord direct la realitatea imediată, înțeleasă, dacă e să reluăm sintagma din titlu, nu atât ca durere ci ca un posibil adevăr în sine, nu ca (do)lorem, ci ca verum ipsum.

Cu o activitate prodigioasă, întinsă pe mai mult de trei decenii, în ultimii ani, prezența sa în spațiul expozițional s-a făcut remarcată printr-o expresie nouă, preponderent non-figurativă punctată de cele patru faze ale ciclului intitulat AXIX MUNDI (2014-2016). Darie Dup face parte din grupul "8 Art+", ce reuneşte profesori ai Universităţii de Arte din Bucureşti, expunând împreună din anul 2005 și a devenit membru al Royal British Society of Sculpture, din 2016. Numeroase premii i-au punctat cariera, printre care: Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler (2014) și Premiul pentru sculptură al UAP (2014, 2016). Lucrările sale se regăsesc în colecţia Muzeului Naţional de Artă din Bucureşti, în cele ale Muzeelor de Artă din Bacău şi Galaţi, dar şi în colecţii particulare din Olanda, Germania, Belgia, Italia, Franţa, SUA. Activitatea artistică este dublată de cea pedagogică, Darie Dup fiind profesor la Catedra de Sculptură, în cadrul UNARTE București.

Vernisajul expoziției va avea loc pe data de 18 septembrie, începând cu ora 18:00. Programul de vizitare este: marți – duminică, orele 10:00- 17:00. Intrarea este liberă în prima zi de marți a fiecărei luni.